Připravujeme pro Vás znovuotevření poradny. Chcete-li se zapojit do odpovědí a zviditelnit se, kontaktujte nás zde.

Odpovědi v poradně budou označeny profilem a kontaktem na odpovídajícího. Na profilu bude přehledně uvedeno zaměření, specializace, pozitivní reference z poradny, kontaktní údaje atd. Profil bude možné upravovat a později z něj bude možné vytvořit profesní web.

Bude jen na Vás do kolika odpovědí v poradně se zapojíte. Vytvoření profilu Vás k ničemu nezavazuje. Hledáme primárne specialisty v oborech: Nutriční specialista, Fitness trenér, Lékař, Psycholog, Psychiatr, Kosmetička.

Kortikoidy a tloustnutí

Zdravím.. Beru teď velkou dávku kortikoidů (80mg/den) a vím, že jeden z vedlejších účinků je tloustnutí, oplácaný obličej, krk, trup. Jsem holka 160, ani ne 50kg, aktivní a nikdy jsem váhu řešit fakt nemusela, takže se toho trošku děsím, porůznu jsem se dočetla o přibrání 10 kg za 2 měs, což si u sebe neumím představit. Problém je v tom, že prednison beru na trombocytopenii (veelice málo krevních destiček), tudíž sporty jsou pro mě trošku tabu.. Normálně se stravuju x krát denně, málokdy se přežeru, spíš furt jen něco zobám ;). Co myslíte, obejdu se bez toho přibírání? Co bych měla jíst, aby to na mě zanechalo co nejmenší stopy..? Beru to přes týden a už pozoruju žravost, dvě večeře mi nedělají problém.. :(

Odpovědi na otázku

Odpověď na léčbu se hodnotí jako účinná při vzestupu trombocytů o 30 x 10^9/l a dosažení počtu nad 50 x 10^9/l (odpovídá jednotce v milionech/ml). Projevy nežádoucích účinků jsou individuální. Asi se nedá říct, že by po vysazení šla kila sama dolů, spíš by při takto krátké léčbě neměla jít nijak závratně nahoru.
Děkuji mockrát.. Diagnóza je imunitní trombocytopenie, nevím, zda je to to stejné, jak ta purpura. Bylo mi vysvětleno, že má slezina produkuje protilátky proti trombocytům. Nejnižší hodnota před léčbou byla 3 mil/ml. Po dvou dnech zvýšení 10x, takže se dá snad říct, že to zabralo.. Rozumím tedy tomu správně tak, že jakmile začnu prednison vysazovat, případná kila by šla sama dolů..?
Syntetické kortikoidy jsou analoga přirozených hormonů. Proto i nežádoucí účinky jsou výsledkem zvýraznění jejich fyziologické funkce (ovlivnění metabolismu...), které se projeví až při dlouhodobém užívání vysokých dávek (několik měsíců) a nedají se příliš ovlivnit. Proto se tato léčba vždy pečlivě zvažuje. Nevím, jaká je vaše přesná diagnóza, ale například v případě imunitní trombocytopenické purpury by se měl počet krevních destiček zvýšit na požadovanou hodnotu do dvou týdnů. Jinak se kortikoidy po 4-6 týdnech postupně vysazují. Stejně se postupuje i případě, kdy odpověď na léčbu není trvalá. Takže nežádoucí účinky by neměly být tak výrazné.